torek, 28. avgust 2012

Tirske peči -1.del

Zelo blizu doma, hkrati pa dovolj daleč, da sem zopet lahko naredila nekaj posnetkov za spomin.
Planina Ston
S te planine vodi markirana steza dalje proti Mozirski koči. V tem času je bila precej zaraščena z malinami, kar je kazalo na to, da kraji niso preveč prehojeni. Nato pa je markirana steza zavila resnično proti Mozirski planini, jaz pa sem poiskala mojo stezo proti mojemu današnjemu cilju-Tirskim pečem.
Kar uspešno sem jo našla, tale znana bukev mi je to potrdila....

Krajinski park Tirske peči leži na območju občine Ljubno ob Savinji. Ustanovljen je bil z namenom, da se zaščiti področje, kjer gnezdi planinski orel.V letu 1997 je bila tudi izdana odločba Ministrstva za okolje in prostor, ki je razglasilo Tirske peči za naravni krajinski park.
Park se nahaja v območju planote Golte, ki se na severnem delu zaključujejo s stenami Tirskih peči. Te stene se imenujejo po kmetiji Tiršek, ki leži v neposredni bližini parka, ki obsega okoli 300 hektarjev.
Posebnost parka so predvsem živali, ki živijo na tem območju. Med največjimi je prav gotovo planinski orel, ki tukaj gnezdi. Pred nedavnim je bila gnezdilka parka tudi velika uharica, ki pa je opažena v zadnjem času le občasno. Tudi sokol selec je bil nekoč gnezdilec parka, ki pa so ga pregnali rekreativni alpinisti, ki so zasedli skalno steno kjer je gnezdil. Koconogi čuk in lesna sova pa sta stalna gnezdilca v krajinskem parku Tirske peči. Že samo zaradi naštetih vrst ptic je smiselno ohranjanje parka kot celote in se strogo držati predpisov, ki so zapisani v zakonu o ustanovitvi parka.

Tirske peči so torej krajinski park, ki je rezerviran za domovanje orla, zato steze niso markirane. Po komaj sledljivi lovski stezi sem se odpravila dalje pod strmimi pečinami, iskala vstop v steno, vendar je večerni čas že naznanjal, da se bo treba obrniti nazaj.  Tirske peči sem tako pustila za naslednjič. Na planini Ston me je namreč čakalo kolo  ter še kar dolga pot nazaj domov.

Oblaki so mi zopet priredili svoj čudovit mozaik meglic.
 In za konec je bilo nekaj zaprek, preden sem odkolesarila domov...