sobota, 29. januar 2011

Planina Ravne, Veliki vrh

Izhodišče: kmetija Planinšek, po cesti do planine Ravne, nato po markirani stezi proti Velikemu vrhu
Skupen čas hoje in smuke: 6 ur

Vreme danes ni bilo takšno, kot bi si želela, pa saj se ve, da sobota ne izbira vremena, ampak je obratno. Torej sva uporabila dan kot je pač bil, zjutraj sva v prtljažnik avtomobila naložila dva para turnih smuči, dva nahrbtnika, dvoje smučarske čevlje, dvojne palice in vse tiste pritikline, ki bivanje v zimski naravi delajo prijetne. Po slabi uri vožnje sva avto zapustila pri kmetiji Planinšek. Malo dalje, kjer se cesti cepita na Planino Vodole ali proti Ravnam, sva nadaljevala proti planini Ravne.


Cesta proti Ravnam je bila  ravno prav zasnežena, da sva lahko že nataknila smuči. Ker je bilo mrzlo, sva potrebovala pol ure hoje, preden sva se ogrela na 'delovno temperaturo'.Cesta se je končala pri koči na planini Ravne, kjer sva se ustavila na zajtrku ob vročem čaju z najine termovke.


 
Tako okrepljena sva krenila v vedno redkejši gozd, čez vrtače vse do zadnjih macesnov in borovcev. Bila sva že pod Velikim vrhom, ki ga pa nisva videla zaradi meglenega pasu, ki je bil nad nama.Še malo sva nadaljevala, nato pa sva se obrnila nazaj in odsmučala proti dolini. Smuka je bila prijetna, le pazljiva sva morala biti na tistih odsekih, kjer je snega premalo, da bi pokril ostre skale in kamenje.Dan sva zaključila z vožnjo po zasneženi panoramski cesti čez Podvežo proti Lučam in nato v najboljšo slaščičarno kar jih je v Zgornji Savinjski dolini, kjer že tradicionalno zaključiva najina potepanja po hribih, če le čas dopušča.