sreda, 13. julij 2011

Agrigento Brez ogleda slavne doline templjev pri mestu Agrigento pač ne gre, če se nahajaš na Siciliji. Sicer sva si že neštetokrat rekla, da vstopnine res ne bova več plačevala, pa sva jo kljub temu še tokrat. Ampak res zadnjič. 
 Zelo vroče in seveda zelo zgodovinsko dogajanje, naju je popeljalo nazaj v antični čas in kraj.

Pri tako visokih temperaturah, kot so bile sedaj, si je človek lahko samo zaželel takšnega doma.Pri prečenju Sicilije na njenem najbolj zahodnem delu sva se ustavila še pri takšnem kamnolomu.Tu sva odkrila skrivnost velikih kamnitih opek in blokov, kako nastajajo. Iz takega kamna je zgrajena tudi večina lepih stavb na Siciliji.Zelo zanimiva je tale skalca imenovana Scala dei Turchi, ki se nahaja ob zahodni obali Sicilije. Seveda je dostop do nje omogočen le preko kilometrov in kilometrov dolgih peščenih plaž, kjer verjetno zahtevajo vstopnino. Nisva preverjala. Želela sva nanjo stopiti po severni strani, kar naravnost od zgoraj navzdol. Pa ne bi bilo pametno zaradi zelo visoke, zračne in razgledne stene naravnost navzdol na belo skalo. Tako sva se zadovoljila le s fotografijo.
Muljasti vulkani


Navigacija tudi občasno odpove, tako ročna kot avtomatska. To se nama je zgodilo ponoči v mestu Patterno. Zvesto sva sledila kažipotom za izhod iz mesta, kar naenkrat pa sva se znašla v temni in sumljivi četrti blokov. Nekako smo vsi malo pod vplivom  starih sicilijansko mafijskih filmov in tako nehote pride v glavo asociacija o pištolah in mafijskih obračunih, zlasti če se nahajaš v temni četrti mesta. Nekako nama ni bilo všeč, da bi obstala v tej temni četrti zato sva poiskala Garmina in se z njegovo pomočjo uspešno prebila iz teme v svetlobo ter se odpeljala malo ven med polja oljk, ki pa so bila vsa ograjena. Samo en nasad  je imel cesto, ki se ni zapirala z vrati takoj ob glavni cesti, ampak je zelo slaba makadamska cesta  vodila med nasadom oljk nekam v notranjost. Cesta je bila ozka le za en avto, na obeh straneh pa visoka mreža, da se ni dalo avto postaviti malo stran s poti.Tam sva torej parkirala in lepo zaspala z upanjem, da te ceste to noč nihče ne bo več potreboval. Še malo, pa bi ratalo! Noč bi bila namreč skoraj idealno mirna, tudi zaspala sva prav elegantno zvita v najinem 'fičeku', če naju ne bi  prebudil avto, ki je želel po tistem kolovozu očitno naprej. Umaknila sva se mu in nadaljevala s spancem pravičnih, ki pa ga je na žalost kmalu bilo zopet konec. Očitno se je voznik bolj ustrašil naju, kot midva njega, ker sta kmalu pridrvela policista z utripajočo lučjo in naju lepo prijazno legitimirala ter poskušala malo izprašati (v italijanščini seveda). Midva sva seveda kot ponavadi razumela samo tisto, kar sva želela in niti besedice več. Zelo jasno sta pokazala, da se nahajava na zelo "dangeres" kraju na ta način, da  je eden z elegantno kretnjo pokazal na svojo pištolo in da tam ne moreva ostati. Za tem so naju napotili in pospremili kakšnih 30 km do varne avtoceste za mesto Enna.  Bilo je očitno, da sta tudi policaja prestrašena in da jima je kar odleglo, da imata opravka z zaspanima turistoma namesto s kakšnim resnejšim problemom. Ubogljivo sva se torej odpeljala dalje z mešanimi občutki: sicer zadovoljna, da jih skrbi za najino varnost a obenem bi jim bila bolj hvaležna, če bi naju pustili spati še kaki dve uri. Ob sončnem vzhodu se na potovanjih itak vedno sama zbudiva in velikokrat ljudje sploh ne opazijo, da so čez noč koga gostili na svojem zemljišču.

No in smo šli dalje dnevu nasproti, proti mestu Enna in dalje proti Agrigentu.
Pokrajina je bila v tem zgodnjem poletnem jutru prav lepo jesensko rjavo obarvana in  zelo prijetna za oko.
Tako, da sva bila na koncu še celo vesela za predčasno jutranje bujenje. Če bi se budila sama, bi te barvite jutranje impresije zamudila.

Policaji imajo torej tudi nedvomne zasluge, da sva že v prelepem in hladnem jutru (samo 30 stopinj C) našla pot do naslednje zanimivosti; muljastih vulkanov sredi polj blizu naselja Macatube di  Aragona.
Ležijo severno od mesta Agrigenta ali južno od mesta Aragona.

Te geološke zanimivosti ni bilo tako enostavno najti, ker pot do tja ni označena, dokler jih že ne zagledaš. Toda prijazen domačin, ki je znal nemško, naju je uspešno usmeril do teh vulkančkov.
Ravno nekaj takega sva si želela po dnevih pretirane gneče; jutro brez turističnega vrveža, brez parkirnin ter vstopnin za ogled  naravnih znamenitosti. Sicer vedno najdeva ali pa se znajdeva v takih koščkih našega planeta, tokrat pa sva imela s seboj knjigo z opisom mnogih geološko zanimivih točk v Italiji, ki sva jo prejela v dar ravno za to potovanje. Hvala ti, Marko! Res nama je ta knjiga močno polepšala dopust!

Najino navdušenje je bilo popolno.Poslušati brbotanje plina, ki je izhajal iz vulkančkov in gledati male potočke blata, ki so se kot lava stekali navzdol, je bilo res enkratno.

Hodila sva od enega do drugega, jih poslušala in vzpodbujala, naj še malo bolj bruhajo. Nisva in nisva se mogla nagledati simpatičnih vulkančkov, blatnih brbotajočih luž in vseh mini oblik vlažnega blata, ki ga je vroče sonce sproti sušilo v sive plastične gmote in prah.
Posnela sva celo nekaj filmčkov z bruhajočimi vulkančki v glavni vlogi. Za ogled enega izmed njih


Pa fotografirala sva in fotografirala, da ni bilo konca. Bila sva res navdušena. Nekaj zato, ker sva ta pojav prvič videla v živo, nekaj pa, ker sva bila v naravi sama. Še vedno sva namreč popolnoma prepričana, da so najlepše samotne poti v naravi.