četrtek, 12. april 2012

TEŠ 6

Šaleška dolina je zadnjih sto let še najbolj znana po svojem premogovniku in prozvodnji električne energije v Termoelektrarni Šoštanj.
In zadnje čase je Dolina postala vsesplošno znana tudi izven slovenskih meja zaradi polemike okoli gradnje novega bloka. Kako napreduje gradnja TEŠ 6 tudi zaradi tega domačini še bolj vneto in redno spremljamo.

Novi hladilni stolp TEŠ 6 je te dni dosegel svojo končno višino - 162 m, zato je bilo potrebno pogledati, kakšen je razgled z vrha, dokler so še možni obiski. Kmalu bo namreč to onemogočeno.
Pogled iz notranjosti hladilnega stolpa pokaže kvalitetno izdelavo.
Vsa težka konstrukcija sloni na tankih, a očitno dovolj močnih podpornih stebrih. Skozi ta prostor bo kasneje prihajal zrak in adiabatno ohlajal vročo elektrarniško vodo.
Dimni plini pa bodo tokrat privedeni direkt iz kurišča skozi stransko odprtino v hladilnem stolpu in bodo tako skrito izhajali med paro. Upam da prej še skozi čistilno napravo.
Tudi nova kotlovnica že raste.
S tem dvigalom, ki pleza po zobati letvi po obodu stolpa, se bomo sedaj povzpeli na vrh.

Za vsak primer je tukaj spodaj nameščen WC. Pa na vrhu tudi...
Hladilni stolp bloka 5 obratuje dobesedno s 'polno paro'. Vodostaj slovenskih rek je še vedno nizek in TEŠ nosi veliko odgovornost za zadostno oskrbo slovenskega elektro trga.
Pa smo se pripeljali gor. Hitrost dvigala je okrog 40 m na minuto.
Razgled pa je lep. Dolina z jezeri leži kot na dlani.
Izdelujejo se zadnji odseki stolpa in finalizirajo se dela.
Pomični gradbeni oder je že na najvišji legi.
Na srečo imamo dovolj časa, da si lahko v miru ogledujemo Dolino in okoliške hribe s ptičje perspektive.
Marsikaj skritega človeškim očem se s te perspektive razkrije! Ptice so res v veliki prednosti pred nami!
Vrh hladilnega stolpa je presenetljivo tanek. Samo 16 cm. Spodaj pa je debelina tudi samo 50 cm. Gradbeništvo je res presenetljivo napredovalo v času od postavitve TEŠ 5.
Hladilnika TEŠ 5 že dolgo nisem gledal od zgoraj. Nazadnje sem prek njega letel s športnim aviončkom.
Šoštanjsko jezero ima še vedno največjo globino v Sloveniji. Zaradi odkopavanja premoga se bo verjetno vsaj še malo poglobilo. Zadnja meritev za katero vem, je pokazala 69 m. Kolika je trenutno globina, pa se moram pozanimati.
Mesto Šoštanj je lani praznovalo 100-letnico od pridobitve mestnih pravic. Prvič pa je Šoštanj omenjen že pred več kot 900 leti.
Na levi so obnovljeni ostanki Pustega gradu. Samo ime nakazuje na to, da je že dolgo zapuščen. Prej je to bil verjetno grad Schonstein, kot se je imenoval Šoštanj še v dokaj bližnji preteklosti.

Zdaj pa še samo kratek spust po vrvi do vznožja stolpa. Ali si pravilno vpel zavoro? Upam da ja...
Kar globoko je tja dol in lepo zgledajo kamnite zaščite brežin.
Sedaj pa še kratek sprehod po preostalem gradbišču.
Veliko močnih žerjavov je potrebnih pri montaži težkih elementov kotlovnice, ki prihajajo v Šoštanj ponoči z izrednimi prevozi.
Tukaj prihaja premog s tekočim trakom direktno iz Premogovnika Velenje. Čez dobri dve leti se bo tako napajal tudi TEŠ 6.
Gradnja separacije in drobilnice premoga je šele v začetni fazi.
Človek dobi občutek, da so si žerjavi drug drugemu v napoto, tako blizu so si. Vseeno verjamem, da vedo kaj delajo in zakaj jih toliko potrebujejo, čeprav ne obratujejo istočasno.
Tudi tukaj uporabljajo pomične viseče gradbene odre.
Gradnja poteka presenetljivo hitro in zelo dobro organizirano. Tako lepega gradbišča še pravzaprav nisem nikoli videl, čeprav sem jih kar nekaj obiskal. Na nekaterih celo delal.
In za spremembo še en običajen gradbeni oder od tal navzgor.
Čez kakšno leto, če ne prej, pa bo dobro, da spet pogledam kako gradnja napreduje.
Kajti gradnja seveda še zdaleč ni končana. Naslednji dve leti se bo tukaj še marsikaj zanimivega dogajalo in domačini bomo kot vedno doslej, ko se je gradil nov blok elektrarne, vso dogajanje budno spremljali.