četrtek, 10. september 2009

Cyper

Kadar se odpraviš iskati Itako.....
ne boš srečal strašljivih pošasti,
če jih ne boš nosil v svoji duši, jih tvoja duša ne postavi predte.

S PD Velenje sva odšla na Cyper, organizacija Balkanika turistična agencija.
Vse samo lepo, najlepše. In želela sva vsak dan razpotegniti. Od zgodnjih jutranjih ur, ko sva po jutranjem teku po peščeni plaži  med kopanjem v toplem morju opazovala prvi rdeč sončni žarek na obzorju,  do poznonočnega sprehoda po ulicah Larnace.
Avionski polet z Dunaja do Larnace je hitro  minil in že smo bili v poletju, 35 stopinj C.
Ponoči namestitev in takoj kar prvi dan sprehod ali hitra hoja bosih ob slanem jezeru do mošeje.Prekrasno. Kdo je dal idejo za hojo bosih?  Inovator Lojze, kot vedno.
Drugi dan pohod skozi slavno dolino ceder.
Z avtobusom so nas zapeljali do vrha in nato 1-2 urni sprehod po dolini ceder. Res lepo in vroče. Z Lojzem sva občudovala geološko zanimive rdeče(primesi železa) obarvane stene.
Seveda smo si med vožnjo ogledovali vrsto različnih samostanov od moškega do ženskega, ženski so normalno bolj čisti in urejeni. Spet opazil Lojze to razliko. Se sladkali z njihovimi sladkimi ploščicami narejenimi iz mandeljev, lešnikov, rožičev in sezama...mmmmm,  kako je to bilo dobro in seveda tudi prava kalorijska bomba, kar se je seveda tudi poznalo. Krajev, arheoloških najdišč, imen samostanov si žal nisem zapomnila. Preveč lepo je bilo vse.
Zopet je bil en dan ogledov nato pa vzpon na najvišji turški vrh. Ta je bil taboljši. Navzgor smo še šli po urejeni potki. Navzdol pa po brezpotju, kar tako smo v daljavi videli vas, aha tja moramo priti. Naša mala avantura se je končala z malo plezanja in hoje po brezpotju in iskanjem primernega prehoda med skalnatimi previsi in prepadom,  žejno a srečno in zadovoljno v bližnji turški vasi. Pohod je bil pravi štiriurni planinski pohod. Meni je bilo neizmerno všeč.
Naslednji dan pa ogledi znamenite Afroditine plaže,ki je na sliki na vrhu bloga, prekrasnega Afroditinega templja,ki gleda proti vzhodu. Ni za dvomit,  da so predniki imeli izvrsten okus za razgledno postavitev palač , za notranjo arhitekturo, npr znameniti ornamenti iz kamenčkov na dnu vodnih bazenov...... V vročem dopoldnevu smo se seveda vsi naplavali v Sredozemskem morju na afroditini plaži in najbolj pogumni plavali okoli skalnatih blokov. Morje seveda ni bilo čisto mirno. Sledil je ogled najbolj turističnega mesta Agia Napa s peščeno plažo polno turistov običajnega turizma.Peščena plaža se zaključi s skalami in seveda Lojza smo fotografirali na znamenitem slonjem nosu.
Predzadnji dan pa na Olympus najvišji vrh grškega dela Cypra. Tu nas je malo zmočil dež in grmenje in treskanje na vrhu, tako da ne bi slučajno pozabili, da se s hribi ni za šalit. Lojze je sicer opazil borovce, ki so jim manjkali vrhovi in je napovedal, da tu pa "fejst treska,ko treska"  ampak ga v poletni vročini nismo jemali resno. Napoved ni bila izrečena kar tako, saj smo to tudi doživeli in še celo iz poletne vročine se je shladilo na okoli nič stopinj in pričela je padati sodra. No najbolj izkušeni planinci smo glede opreme odpovedali na celi črti. Pripravljeni smo bili le na 30 stopinjsko vročino. Tudi to se zgodi, vse za opomin seveda.
Ampak vseeno zopet vse lepo preživeto, posušili smo se, poslikali in v hotel na dobro večerjo. Za zadnji dan sva si privoščila poležavanje na hotelski plaži.
Pa še Marjanovo kavo zjutraj ob 7h  moram omeniti,  to je bilo spet nekaj taboljšega, hvala Marjan in Silva.