četrtek, 11. december 2014

Peca


Izhodišče: Mitnek ali gostišče Matjaž
Razmere: zasnežena in uhojena pot ampak le do vrha Kordeževe glave,  vetrovno...
Čas: 7- 8 ur
Višinska razlika:  okoli 1400 m
Pred nekaj dnevi je v teh koncih snežilo, pa je bila pot vseeno prav lepo uhojena, kar me je presenetilo. Pričakovala sem, da bom sama delala gaz.
Koča pod Peco je odprta ob vikendih in praznikih vendar le ob lepem vremenu. Vsaj tako piše na obvestilu , ki je pripet na vhodnih vratih.
Pogled navzdol je bil rahlo zamegljen,  pogled navzgor pa mi je narisal malo kopico oblakov, ki jih je mrzel veter gnal čez planine.
Ob sončnem vremenu se z najvišjega vrha Pece, to je s Kordeževe glave - 2125 m, krasno vidijo Julijci.
Še večino dneva je bila pred menoj, pa sem se odločila, da se spustim še navzdol do Knipsovega sedla - 2012 m in nato še naprej po grebenu Pece. Tu uhojene steze ni bilo več,  pač pa sem lepo sledila stopinjam gamsa.  Seveda je dobro poznal svoj okoliš in stopinje so me prav lepo popeljale med zasneženimi borovci do sedla. Stopinje pa so občasno zavile še na vsako razgledišče ob poti, kar potrjuje, da tudi gamsi znajo  uživat v razgledovanju. Seveda sem stopinjam na take točke vestno sledila. In uživala tudi jaz, bilo je res prelepo.

Kordeževa glava s severne strani.
Ko je mraz, je najlepše  visoko v planinah, saj sneg in veter  borovce prav lepo okrasita.
Knipsovemu sedlu sledi  Končnikov vrh - 2109 m. To je tretji najvišji vrh pogorja Pece. Tu pa gamsjih sledi ni bilo več. Gams je očitno vedel, da je tu le preveč napihanega snega. In res med borovce je veter napihal snežne zamete in kakšen tak zamet je bil tudi meterski.  Iz takšnega zameta se je bilo potrebno pač izkopati ven.
Raduha in druge Kamniško Savinjske Alpe v ozadju.
Smučišče Peca z avstrijske strani.
Končnikov vrh in Bistriška špica v ozadju - vse pogorje Peca.
Del poti s Kordeževe glave navzdol do Knipsovega sedla je prav lepo viden.
Dan se je bližal mraku, mrzel veter se je okrepil  in prišel je čas, da zapustim te višine in še en pogled nazaj proti vrhu nato pa zopet navzdol do doline.