torek, 21. december 2010

Dolomiti - spet se začenja smučarska sezona


Pa smo odprli smučarsko sezono. Spet sva se priključila skupnemu 'ski openingu' in sva štiri dni intenzivno smučala v Dolomitih. Že četrto sezono zaporedoma sva v Italiji, ker ugotavljava, da se tukaj počutiva dobro.
Smučišča so lepo urejena, v lepi pokrajini in zato nudijo poleg smučarskega tudi estetski užitek, kar nama veliko pomeni. Pa zgleda, da ne samo nama, kajti opažava, da se mnogi vračamo v Dolomite znova in znova.


Je pa bilo tokrat za spremembo bistveno hladneje kot prejšnja leta, saj smo imeli vse dneve mrzle; od -12 do - 23 Celzijevih stopinj; odvisno od višine izbranega smučišča. In če k tem temperaturam dodaš mrzloto pravega ali navideznega vetra, potem si lahko v živo predstavljaš kako izgleda vroče poletje na severnem tečaju.


Ja, res je. Pogosto je bilo potrebno dodatno gretje na kateri od dobro oskrbovanih postojank.
Vroči napitki so se te dneve dobro tržili, pa tudi tisti na bazi alkohola. Ker pa je postrežba po sistemu 'self service' sem spet dobil malo prakse za morebitnega 'bodočega oskrbnika kake planinske koče'. Kljub težkim in okornim pancerjem sem se naučil suvereno gibati s pladnjem po sneženem in ledenem terenu.





Zdaj že dokaj dobro poznava proge, zato sva si izbirala le tiste najlepše za najin okus. Fotografirala nisva toliko kot po navadi, saj zaradi mraza ni bilo prave volje, da bi potegnil roke iz toplih rokavic in jih izpostavljal neizprosnemu mrazu. A nekaj lepot je bilo vseeno potrebno digitalizirati za tiste dneve, ko bomo osveževali spomine.
Pa Marmolada naju je spet očarala. Kar trikrat zaporedoma sva se dala zapeljati gor. Razgled je bil res čudovit, pa sva zato kar dolgo v prijetni toploti gorske restavracije uživala v razgledih. Kamorkoli sva pogledala, povsod so se iskrile Alpe v vsej svoji krasoti.




Redkokdaj doseževa tako višino tako enostavno, brez napora, da se čutiva nevrednega vseh teh razgledov, ki se nama ponujajo brez tega, da sva se nekaj ur vzpenjala v potu svojega obraza. A takšno je pač postalo naše življenje; čim manj naporov in veliko užitkov je dan danes najbolj razširjena življenska filozofija.
Pa je prav tako? Mar niso več vredne pridobitve, ki so krona vseh odrekanj in naporov?


Pa saj smo sem prišli resnično z namenom uživanja in to nam je tudi uspelo.

Vsako leto obvezno pogledam tudi tole skalo, če je še na mestu ali pa je že odfrčala v dolino. Tokrat me ni bilo strah za njo; bila je dobro okovana v sneg in led.

Kako pa bo spomladi, ko bo prva odjuga? Bom preveril naslednje leto...

In še statistika najinega smučanja, ki jo je pokazala internetna stran žičničarjev,

ki sva jo pogledala, ko sva se vrnila domov:

Nr of Lifts 90

Height difference (mt) 43.915

Slopes lenght estimation (Km) 224

Distinct lifts 40

Repetition index 2,2


Ni komentarjev:

Objavite komentar