sobota, 20. julij 2013

Biševo

Kot velika speča morska medvedka je videt skrivnostni otok v vročinski meglici poznega popoldneva. Biševo. Jutri se bova odpravila tja.
Biševo je najbolj znano po svoji Modri spilji, kamor v sezoni trumoma vozijo turiste, da si ogledajo to naravno čudo za primerno vstopnino in vozarino, seveda. Midva se zato v sezoni ne ustavljava tukaj, ampak si jo bova ponovno ogledala kdaj drugič - zastonj.
Biševo pa je nekaterim znano tudi po tem, da tukaj od pomladi do zime stanuje edini slovenski poklicni pisatelj, Mate Dolenc. Nekatera njegova dela zato odsevajo duh Jadrana 
in zgodbe Visa, Biševa in drugih otokov.
Najprej  sva se hotela izkrcat v Mezuporatu, enem od dveh primernih zalivov na otoku, da bi se potem sprehodila do vasi na vrhu otoka in obiskala Mateta a za naju ni bilo več prostora v majhnem zalivu, kljub zgodnji jutranji uri. Vezati za kratko rivo pa nama niso dovolili, ker je vse rezervirano za turistične ladjice.
Odločila sva se torej da bova otok tokrat objadrala, kar do zdaj še nisva storila.
In tako sva opazovala divjo obalo otoka, gnezda galebov in morskih čiger, igro svetlobe in senc v naraščajoči vročina dneva ... dokler nisva obkrožila otoka in usmerila ladjo nazaj proti Viso. Zadovoljna, da sva našla letos čas tudi za Biševo.

3 komentarji:

  1. Ampak za prvo sliko sta se pa sprehodila malo višje na Visu, jambor ni tako visok. ;-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Točno! To je pa posneto z enega od vrhov nad Komižo od koder se vidi fajn daleč, kadar se vidi... Tokrat je bilo vse v vročinskih meglicah, kar pa tudi ni slabo, ko se svetloba naredi bolj mehka in trdi kontrasti izginejo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Res Damjan, se opazi, da sta se že sprehajala po Visu, :-)))

    OdgovoriIzbriši